dissabte, 25 de febrer del 2012

Rigoletto

Bueno com podreu comprovar he triat l'òpera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi un compositor d'òpera italià va néixer al 10 d'octubre del 1813 a Roncole i va morir al 27 de gener del 1901 a Milà. Va compondre diverses òperes com ara: Il trovatore, Rigoletto, Nabucco...


Personatges principals:


-Duc de Màntua (tenor)
-Rigoletto, bufó del Duc (baríton)
-Gilda, filla de Rigoletto (soprano)


Argument de l'òpera:


El palau del Duc de Màntua mentre s'escolta una música festiva. El bufó Rigoletto oculta una amant. Rigoletto es mofa de diversos personatges les dones o germanes dels quals han estat cortejades pel Duc. Monterone malaeix a Rigoletto. És la famosa maledizione que portarà la perdició de Rigoletto.
Sparafucile, un assasí professional que ofereix els seus serveis a Rigoletto. Entra en la casa i hi troba la seva filla, s'anomena Gilda i viu amagada i resguardada per el seu pare.
El Duc arriba a la casa i s'assabenta que Gilda és en realitat la filla de Rigoletto. Ella confessa l'ama que està enamorada d'un jove que ha vist en l'esglèsia, que no és un altre que el Duc, apareix i li declara el seu amor, junts canten E il sol dell'anima. Quan Gilda es queda sola repeteix el nom del seu enamorat, cantant el Caro nome.
Els cortesans i Rigoletto, que és burlat i enganyat per aquests, que aconsegueixen entrar en el jardí i raptar a Gilda. Quan Rigoletto se n'adona és massa tard, ple d'angoixa recorda i canta ah, la maledizione.


El Duc que està desesperat perquè en tornar a la casa de Rigoletto no ha trovat a la Gilda. Canta Parmi vedar le lacrime. Els cortesans expliquen que han raptat l'amant de Rigoletto. El Duc s'adona que es tracta de Gilda i va en la seva busca. Rigoletto molt angoixat els diu a tots tindré la meva filla, planeja venjar-se del Duc, mentre la seva filla demana que el perdoni, canta Si, vendetta.


Rigoletto vol demostrar a la seva filla com és de llicenciós el Duc. És quan aquest últim canta La donna e mobile i després corteja a Magdalena. Rigoletto planeja l'assassinat del Duc junt amb Sparafucile, l'assassí i ell decideixen que després de la mort, el cos ha de ser ficat en un sac i llençat al riu.
Magdalena tracta de convèncer el seu germà que no assassini el Duc sinó el bufó. Sparafucile s'escandalitza perquè no pot assassinar un client, però promet assassinar el primer home que es presenti en la Taverna. Apareix Gilda, vestida d'home i l'assassí l'assassina en confondre-la amb un client.
Sparafucile lliura el sac a Rigoletto, quan es disposa a tirar-lo al riu sent la veu del Duc des de l'interior de la posada. Horroritzat, obri el sac i veu la seva filla. Gilda i el seu pare es penedeixen del que ocorre i es demanen mútuament perdó. L'escena acaba amb un lament de Rigoletto que recorda la maledizione de Monterone.


Audicions:


Caro nome, cantada per la Gilda.




Ah, la maledizione! cantada per en Rigoletto.




La donna e mobile, cantada per el Duc de Màntua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada